Tvarkaraščiai 2023-2024 m. m.
PAMOKŲ LAIKAS
Pamokos Pradžia (val.) Pabaiga (val.) Pertraukos trukmė (min)
1 8.00 8.35 20
2 8.55 9.30 20
3 9.50 10.25 30
4 10.55 11.30 30
5 12.00 12.35 -
Pamokos Pradžia (val.) Pabaiga (val.) Pertraukos trukmė (min)
1 8.00 8.45 10
2 8.55 9.40 10
3 9.50 10.35 20
4 10.55 11.40 20
5 12.00 12.45 -
Pamokos Pradžia (val.) Pabaiga (val.) Pertraukos trukmė (min)
1 8.00 8.45 10
2 8.55 9.40 10
3 9.50 10.35 20
4 10.55 11.40 20
5 12.00 12.45 10
6 12.55 13.40 10
7 13.50 14.35 -

Paskelbta: 2020-01-13
Peržiūros: 737
Kategorija: Biblioteka
1.png Jau daugiau nei trisdešimt metų tėvai su malonumu naudojosi A. Faber ir E. Mazlish knyga „Kaip kalbėti su vaikais, kad jie klausytų, ir kaip klausyti, kad vaikai kalbėtų“, kuri tituluota auklėjimo biblija. Ši knyga liaupsinama už tai, kad siūlo pagarbius ir veiksmingus sprendimo būdus išspręsti daugybei problemų, kurios kyla auginant vaikus. Savotišką tos knygos tęsinį, tik skirtą mažesniems vaikams parašė A. Faber duktė drauge su bendraautore J. King. Jos pritaikė tai, kas geriausiai tiko iš populiariosios motinos rašytos knygos ir papildė ją savo įžvalgomis. Patogus vadovas tėvams – „Kaip kalbėti su mažais vaikais, kad jie klausytų“ – padės kurti džiaugsmingus ir malonius santykius su nesukalbamais, agresyviais, piktais, egoistiškais ar net ne itin civilizuotai besielgiančiais vaikais. Tokie santykiai padės mažyliams augti pasitikinčiais, bendradarbiaujančiais vaikais, kurie užmegs tvirtą ryšį su savo tėvais, mokytojais, broliais ar bendraamžiais.
2.png „Kai augti sunku“ – psichologės Vilmos Mažeikienės knyga, kurioje pasakojama kaip svarbu laiku išgirsti ir suprasti vaiką, ir kokią svarbią vietą vaiko asmenybės formavimuisi turi šeima.

„Kai augti sunku“ primena, kad šeima – artimiausia augančio žmogaus aplinka, kurioje formuojasi jo pasaulio suvokimas ir vertybinės. Kokia svarbi šeima ir kodėl svarbu laiku išgirsti ir įsiklausyti į vaiko problemas – tai investicija į stiprią ir savimi pasitikinčią asmenybę.

Knygoje „Kai augti sunku“ skaitytojai ras ir iš asmeninės, ir iš ilgametės profesinės patirties kylančias žinias ir patarimus, kaip spręsti vaikų emocines ir psichologines problemas.
3.png Knygoje „Geros žinios apie blogą elgesį" apie tai kodėl šiuolaikiniai vaikai kur kas mažiau drausmingi ir ką dėl to daryti?

Paradoksas - šiuolaikiniai tėvai skiria savo vaikams daugiau laiko ir energijos nei buvo įprasta per visą žmonijos istoriją. Paradoksas - būtent dabar tėvams sunkiausia vaikus drausminti ir sulaukti tinkamo elgesio. Mūsų dažniausiai naudojami būdai ir idėjos išmokyti vaikus tvarkos, disciplinos ir dėmesingumo, neveikia. Matyt, jie paseno. Lygiai taip pat, kaip paseno laidiniai telefonai. Tėvai vis dažniau skundžiasi tuo, kad vaikai neklauso ir kad jokios jų žinomos auklėjimo priemonės neveikia. Ir tai nėra tėvų fantazijos. Moksliniai tyrimai rodo, kad šiuolaikiniai vaikai mažiau drausmingi nei jų bendraamžiai prieš dešimtmetį. Katherine Reynolds Lewis atliko šiuolaikinių auklėjimo metodų analizę ir suprato kaip elgtis, kad pasikeistų įprastas (nepageidaujamas) vaiko elgesys.
4.png Knyga „Ypatingas vaikas: vienas ar kiekvienas“ skirta tiems, kurie augindami vaikus su didele meile, nuoširdžiu rūpesčiu bei neišsenkančia kantrybe paverčia jų ir savo gyvenimą ypatingu. Tiems, kurie ieško ir atranda, tyrinėja ir išbando, auga kartu. Kasdien. Pamažu. Jautriai. Ypatingai...

„Ypatingas vaikas: vienas ar kiekvienas“ padės ugdyti 10 svarbiausių vaiko gebėjimų: Pasitikėjimą; Bendravimą; Savikontrolę; Tyrinėjimą ir atradimus; Savarankiškumą; Atsakomybę; Sunkumų sprendimą; Prisitaikymą prie pokyčių; Kūrybiškumą.
5.png Psichologė Ramunė Murauskienė, besidominti humanistine pedagogika, parašė knygą „(Ne)tobulos mamos užrašai“, kurioje nėra receptų „ką daryti“, bet yra daug tėvams reikalingos patirties ir paramos.

„Tegu jie tampa savimi, o ne mumis“, – rašo autorė.

Pirmojoje R. Murauskienės knygoje „(Ne)tobulos mamos užrašai“ nerasite protingų patarimų, gudrybių ar visose situacijose gelbstinčių receptų. Autorė dalijasi savo žiniomis, jausmais, suvokimais ir įžvalgomis – tiek kaip psichologė, tiek kaip mama. Tai – jos užrašai, kuriuose daugiausia kalbama apie meilę, nes humanistinė pedagogika, kuria ir remiasi R. Murauskienė, dar vadinama „širdies pedagogika“.
6.png "Jei tavo vaikai dar maži, skaityk ir ramiai ruoškis paauglystei. Kai žinosi tam tikrus paauglystės ypatumus, pasitiksi ją išmintingai: ne su gėlių puokšte, bet ir ne su šautuvu. Paauglystė - tai ne karas. Jei tu jau gyveni bent su vienu paaugliu ir tai nėra tavo vyras, skaityk knygą su meile sau ir vaikui.‘ - Ramunė Murauskienė

Paauglystė. Vieni šio vaikų raidos periodo paniškai bijo, kiti nerimauja, ar pajėgs susidoroti su laukiančiais iššūkiais. Psichologė ir švietimo specialistė Ramunė Murauskienė knygoje „(Ne)tobulos paauglystės užrašai“ siūlo neapykantą ir susierzinimą pakeisti dėmesingumu ir meile – galbūt taip pavyks susikalbėti su sparčius pokyčius išgyvenančiomis atžalomis?

„(Ne)tobulos paauglystės užrašai“ – tai kvietimas užaugti patiems suaugusiems. Juk mažus gali auginti tik dideli. „Problemų su paaugliais turi tik „maži“ tėvai“, – intriguoja Ramunė Murauskienė.
7.png Psichologė, Mykolo Romerio universiteto profesorė ir šeimos mediatorė Jolanta Sondaitė parašė savotišką vadovėlį visiems, kurie susiduria su viena sunkiausių krizinių situacijų gyvenime – skyrybomis. Knyga „Myliu ir mamą, ir tėtį: knyga tėvams, išgyvenantiems skyrybas“ paaiškina visus skyrybų metu vykstančius emocinius procesus ir pataria, kaip išvengti didžiausių klaidų. Kaip neužkrauti psichologinės naštos vaikams, kurie yra niekuo dėti dėl šlyjančių tėvų santykių? Kaip išvengti kaltųjų ieškojimo? Kaip padėti vaikui nesijausti kaltam dėl skyrybų? Kaip išmokti bendrauti, kai bendrauti nesinori? Kaip reikšti neigiamas emocijas, nesukeliant barnių? Visa tai, o svarbiausia – daugybė patarimų, kaip elgtis su vaiku, praversiančių net supratingiausiems tėvams – knygoje „Myliu ir mamą, ir tėtį: knyga tėvams, išgyvenantiems skyrybas“.

J. Sondaitė įsitikinusi, kad derybos ir mediacija – geriausi ir emociškai nekenksmingiausi būdai susitarti skyrybų atveju. Išvengus kivirčų skyrybų situacijoje bus lengviau išvengti ir psichologinių traumų bei ilgalaikių emocinių pasekmių. Knygoje „Myliu ir mamą, ir tėtį“ rasite labai konkrečius būdus, kaip draugiškai tartis ir kaip gyventi toliau.
8.png Tėvai nebežino, kaip šiais laikais elgtis su vaikais. Pasauliniu bestseleriu tapusioje dr. Rudolfo Dreikurso ir Vicki Soltz knygoje „Laimingi vaikai: iššūkis tėvams“ patariama nei nuolaidžiauti jiems, nei bausti, bet tapti vaikų draugais. Siūlydamas demokratiniais principais grįstus auklėjimo metodus ir pateikdamas daugybę naudingų pavyzdžių, R. Dreikurs moko tėvus ir pedagogus, kaip bendrauti su neklusniais vaikais, kaip juos auklėti ir lavinti.
Dr. Rudolfas Dreikursas – vienas žymiausių Amerikos vaikų psichiatrų, artimiausias individualiosios psichologijos kūrėjo Alfredo Adlerio sekėjas ir jo idėjų propaguotojas.

Bet koks žmogaus elgesys turi tikslą. Kartais jį nuspėjame, kartais – ne. Visi esame patyrę būseną, kai sakome sau: „Kodėl aš taip padariau?“. Tokią nuostabą galima pateisinti: mus veikti pastūmėjo priežastis, slypinti pasąmonėje. Tas pats tinka ir mūsų vaikams: jei norime padėti vaikui keisti savo elgesį, turime suprasti, kas lemia jo veiksmus. Vaiką išmokysime elgtis kitaip tik pakeitę jo elgesio motyvaciją.
9.png Ar kas vakarą klausimas apie paruoštas pamokas ir reikalavimas eiti miegoti neišvengiamai baigiasi barniu, o prašymai išjungti elektroninius prietaisus atsimuša į tylos sieną? Tokią vaiko elgseną lemia negatyvaus proto suformuotas požiūris į aplinką, teigia Daniel J. Siegel ir Tina Payne Bryson. Jų knyga „Smegenys, tariančios TAIP“ – pamokos kaip ugdyti pozityvųjį vaiko protą, kad jis užaugtų mokančiu priimti teisingus sprendimus ir pasitikinčiu savimi žmogumi.

Knygoje „Smegenys, sakančios TAIP“ tėvai ras keturių žingsnių metodą, kuris padės užauginti stabilius, rūpestingus ir ištvermingus vaikus, savimi pasitikinčią ir drąsią asmenybę. Šio metodo sudedamosios dalys yra pusiausvyra, atsparumas, įžvalgumas ir empatija. Daniel J. Siegel ir Tina Payne Bryson praktiškai aiškina kaip ugdyti kiekvieną iš šių savybių. Pirmiausia autoriai siūlo išmokti „skaityti“ vaikų siunčiamus signalus. Juk vaikai būna nesukalbami ir užsispyrę ne todėl, kad nori tėvams apsunkinti gyvenimą. Vaikai savaip bando pranešti apie savo baimes, lūkesčius, sunkumus. Juos tinkamai supratę tėvai mokės užauginti tvirtus, savarankiškus ir sugebančius pakovoti už save vaikus.
10.png „Paauglystė: šeimos santykių išbandymas“. Ją rekomenduojame skaityti tiek tėvams, auginantiems paauglius (nuo 9 iki 19 metų), tiek paaugliams, kuriems šiuo laikotarpiu kyla nemažai klausimų. Ši knyga ne tik apie artimesnę pažintį su paauglyste, bet ir apie šeimos tarpusavio ryšį, labiausiai sustiprinanti ir tėvus, ir bręstantį žmogų.

Knygoje „Paauglystė: šeimos santykių išbandymas“ aptariamos šios temos:
* paauglys ir jo elgesio ribos; * paauglys ir pokyčiai; * paauglys ieško draugų; * artumo poreikis paauglystėje; * paauglys ir informacines komunikacinės technologijos; * paauglystės iššūkiai mokantis; * paauglys ir karjera; * paauglys ir pinigai.